KW1C award nominatie!
04/06/2016
Nieuwe Directeur GOA leidingtechniek
19/10/2016

Slimme meter biedt kansen

Slimme meter biedt kansen

De opleidingen voor slimme meters bestaan al drie jaar. Momenteel worden zo’n 8 miljoen meters vervangen door nieuwe, slimme meters. De opleiding geeft mensen die niet direct uit het vak komen een kans om er in te stappen. Sjoerd Keijzer verzorgt al 12 jaar opleidingen, de laatste anderhalf jaar voor GOA Leidingtechniek.

Ingerold

Sjoerd is jaren terug zelf het vak van monteur ingerold. “Ik ben opgeleid voor hovenier. Maar in de praktijk bleek dat niks voor mij te zijn. Toen ik via het loonbedrijf waar ik werkte tijdelijk kon invallen als monteur ben ik nooit meer wat anders gaan doen. Ik ben uiteindelijk doorgegroeid naar technicus en bij BAM heb ik mijn diploma praktijkopleider gehaald. Wat mij blijft boeien is dat je met dit werk jongens die niet makkelijk leren toch aan een certificaat en diploma kunt helpen.”

Programma

Voor de VOP-opleiding slimme meters hoef je niet per sé een elektrotechnische of gastechnische achtergrond te hebben. “Je volgt een theoriecursus van een halve dag en daarna ga je met behulp van e-learning 14 dagen lang verder”, vervolgt Sjoerd. “Vanaf het moment dat iemand inlogt zien we precies wat er gebeurt, hoe lang iemand over een vraag doet, en of hij/zij de toetsvragen nakijkt. De niet gemotiveerde mensen halen we er op deze manier zo tussenuit.” Doorloop je dit deel goed dan volgt er een driedaagse praktijkcursus. Tijdens die cursus leer je hoe je een oude meter moet demonteren en een nieuwe moet plaatsen. De gevaren die dit werk met zich meebrengt, zoals explosie, brand door kortsluiting of elektrocutie door het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBMs) komen uitgebreid aan bod. “We werken onder reële spanning, zoals ook in praktijk gebeurt. We kijken of iemand zijn verplichte PBMs draagt en zich aan de veiligheidsregels houdt. Doe je dat niet krijg je een ingreep, gebeurt dat drie keer dan stopt het avontuur.”

Onder begeleiding

Doorloopt een cursist ook dit deel goed dan volgt er nog een theorie- en praktijkexamen door een erkend, extern, examenbureau. Denk je dat je vervolgens zelfstandig aan de slag kunt dan heb je het mis. Sjoerd: “Ook al heb je alle papieren op zak dan moet je alsnog zes weken lang samen met een ervaren monteur in de praktijk aan het werk. We laten niets aan het toeval over.” Maar lukt dat allemaal dan kan dit werk een mooie opstap zijn in een nieuwe richting.

Sjoerd: “Wat we vaker zien is dat goed opgeleide metervervangers via de opdrachtgever doorleren voor monteur. Dat is slim want deze mensen hebben ook nadat alle meters vervangen zijn nog uitzicht op werk.” Interesse in een opleiding? Goa Leidingtechniek zit door heel Nederland, kijk voor meer info op http://www.goaleidingtechniek.nl

GOA Leidingtechniek is een van de opleidingsinstituten die goedgekeurd zijn om de vooropleidingen voor de aanwijzing VOP G meters / VOP E meters / VP G meterkast te verzorgen. In bijlage 12 van de VIAG en bijlage 2 van de BEI vind je de opleidingseisen waaraan je moet voldoen voor deze aanwijzingen. Je vindt deze documenten via www.stipel.nl/alle-documenten

Bron: http://www.stipel.nl/blogberichten/slimme-meter-biedt-kansen